Zaključci sa održanog stručnog skupa „Biznis forum Tuzla: Rasterećenjem privrede do novih radnih mjesta“
16.1.2017

Zaključci sa održanog stručnog skupa „Biznis forum Tuzla: Rasterećenjem privrede do novih radnih mjesta“

Institut za razvoj mladih KULT je 15. decembra 2016. godine u Tuzli u saradnji sa Vladom Tuzlanskog kantona i Ministarstvom razvoja i poduzetništva TK održao stručni skup pod nazivom „Biznis forum Tuzla: Rasterećenjem privrede do novih radnih mjesta“. Cilj Foruma bio je vođenje dijaloga o teretima koji ograničavaju rast i razvoj privrede u Bosni i Hercegovini poput brojnih parafiskalnih nameta i poreza na dodanu vrijednost, budžetskim poticajima kojima vlast podržava privredu, ulozi vlasti u poticanju poslodavaca na zapošljavanje mladih, prednostima i nedostacima postojećih programa aktivnih politika zapošljavanja dostupnih poslodavcima i nezaposlenima, kao i načinima podrške novim biznisima i samozapošljavanju.

U Forumu su učestvovali predstavnici resornih institucija vlasti, istaknuti stručnjaci iz oblasti ekonomije, poslovnog okruženja i zapošljavanja, privrednici uspješnih preduzeća iz Tuzlanskog kantona i mladi preduzetnici, a na samom početku skupu su se obratili premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić i izvršni direktor Instituta za razvoj mladih KULT Jasmin Bešić.

U okviru prvog panela na temu trenutnih opterećenja privrednika u Bosni i Hercegovini učesnicima Foruma obratio se ministar razvoja i poduzetništva Tuzlanskog kantona mr.sci. Nermin Hodžić. Drugi panel je bio posvećen temi povezivanja poslodavaca i nezaposlenih mladih i načinu kako institucije vlasti mogu i trebaju pomoći u tome, dok su primjeri i načini podrške omladinskom poduzetništvu diskutovani u trećem panelu Foruma.

Biznis forum je organizovan u okviru inicijative pod nazivom „Poslovni prostor BH“ koju Institut za razvoj mladih KULT od 2014. godine provodi u okviru Projekta održivosti civilnog društva u Bosni i Hercegovini (CSSP), koji realizuju Centri civilnih inicijativa (CCI) i Centar za promociju civilnog društva (CPCD), a koji je podržan od Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

Zaključke sa održanog skupa možete pogledati na: http://mladi.org/url/forumtzzakljucci ,a kratku video priču o održanom Forumu na: http://mladi.org/url/forumtuzla .
DOKUMENTI
Nema dokumenata za ovu vijest.
FOTOGRAFIJE