Uz podršku USAID-a otkočiti projekte javno – privatnog partnerstva
9.3.2017

Uz podršku USAID-a otkočiti projekte javno – privatnog partnerstva

Projekat pružanja stručne podrška iz oblasti javno – privatnog partnerstva te prilagođavanje i otklanjanje eventualnih nedostataka u postojećim propisima koji tretiraju ovu oblast bile su teme današnjeg sastanka delegacije Vlade Tuzlanskog kantona i predstavnika USAID-a.

 

Radi se o nastavku projekta koji je već uspješno realiziran na području Zeničko – dobojskog kantona u okviru čega je podržana priprema novog zakonskog okvira za javno – privatno partnerstvo, usklađenog sa legislativom EU, kao i pravnim i razvojnim kontekstom u Bosni i Hercegovini.

 

Premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić je goste upoznao da postoji nekoliko inicijativa za pokretanjem projekata javno – privatnog partnerstva u Tuzlanskom kantonu, ali su one u određenoj fazi zastale upravo zbog određenih nedostataka i nedorečenosti trenutnog zakona.
S tim u vezi Vlada je i u svom programu rada za ovu godinu već planirala izmjene i dopune ovog zakona, tako da će danas ponuđena pomoć i podrška biti dobrodošli.


„Mi imamo veliki interes za ovu saradnju upravo iz razloga što je naš postojeći Zakon o javno – privatnom partnerstvu u proteklom periodu pokazao svoje manjkavosti. Javno – privatno partnerstvo je veliki potencijal našeg regiona i u cilju nam je što prije sagledati i otkloniti uočene nedostatke, uskladiti propise sa propisima u Europskoj uniji, te tako otkočiti realizaciju već započetih inicijativa" rekao je tokom sastanka premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić.

 

Osim premijera današnjem sastanku su u ime Vlade prisustvovali ministar finansija Jakub Suljkanović i ministar razvoja i poduzetništva Nermin Hodžić, te direktor i zamjenica Projekta jačanja institucija vlasti i procesa u Bosni i Hercegovini, kojeg finansira USAID Christian Haupt i Almedina Šuvalija.

DOKUMENTI
Nema dokumenata za ovu vijest.
FOTOGRAFIJE