Potvrđena liderska pozicija Tuzlanskog kantona
14.3.2017

Potvrđena liderska pozicija Tuzlanskog kantona

U procesu izrade kantonalnih strategija razvoja, Tuzlanski kanton je imao lidersku poziciju što je rezultiralo činjenicom da je Strategija razvoja Tuzlanskog kantona za period 2016 - 2020. godina bila prva usvojena strategija razvoja.

 

Isti trend naš kanton je zadržao i u procesu implementacije ove Strategije, što je potvrđeno i činjenicom da je TK prvi izradio Izvještaj o implementaciji Strategije razvoja Tuzlanskog kantona 2016 – 2020. godina za period januar – juni 2016. godine, Operativni/akcioni plan 2017-2019. godina, te Izvještaj o implementaciji Strategije razvoja Tuzlanskog kantona 2016.-2020. godina za 2016. godinu. Podršku Vladi Tuzlanskog kantona u procesu izrade i implementacije Strategije razvoja pružaju predstavnici Projekta integriranog lokalnog razvoja (ILDP) koji je zajednička inicijativa Švicarske Vlade i Razvojnog programa Ujedinjenih nacija Bosne i Hercegovine (UNDP BiH). Lidersku poziciju potvrđuju i predstavnici ILDP-ovog projektnog tima.


„Čestitam na usvajanju Izvještaja o implementaciji Strategije razvoja TK od strane Vlade TK. Drago mi je da je Vlada TK u prethodnom periodu već usvojila i Akcioni plan 2017-2019. Smatram da je TK izvršio minimum procesnih koraka provedbe svoje Strategije razvoja, prvi od svih kantona u FBiH", navodi u e-mail-u Nasir Nalić, predstavnik ILDP projektnog tima, te dodaje „Smatram da su ovi dokumenti vjerovatno blizu u ovom trenutku, i sa ovim resursima, mogućeg maksimuma. Tuzlanski, uz Zeničko – dobojski kanton, nastavlja da prednjači u ovim procesima".


Pohvale za angažman i rad Tuzlanskog kantona stižu i po pitanju odgovaranja na pitanja iz Upitnika Europske komisije. Organi i institucije Tuzlanskog kantona su sa 31. januarom unijeli ukupno 1.038 odgovora u centralni informacioni sistem i time su pravovremeno izvršile sve svoje obaveze koje su bile predviđene u ovoj fazi odgovaranja. O kvalitetu odgovora može se samo indirektno suditi na osnovu veoma malog broja traženih intervencija nakon izrade radne verzije objedinjenih odgovora u cilju njegovog unapređenja. Međutim, čestitke od kontakt osobe iz Direkcije za evropske integracije zadužene za određeno poglavlje, direktna su ocjena našeg rada.

DOKUMENTI
Nema dokumenata za ovu vijest.
FOTOGRAFIJE