Otvoren 8. međunarodni sajam GRAPOS-EXPO
18.4.2017

Otvoren 8. međunarodni sajam GRAPOS-EXPO

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić i načelnik Općine Gračanica Nusret Helić otvorili su danas 8. međunarodni sajam poduzetništva i obrta GRAPOS-EXPO u Gračanici. Na ovom sajmu proizvode i usluge nudi više od 320 izlagača iz BiH i regiona. 

Član predsjedništva BiH Bakir Izetbegović je izrazio zadovoljstvo da se u Gračanici vodi briga o onome što je za napredak države najbitnije – razvoj privrede.

„Poduzetnički duh, duh nadmetanja, truda i zalaganja potreban je svima u BiH. Potencijal za inovacije, spremnost na rizik i upornost u ostvarivanju zacrtanih ciljeva su jedini put ka dimaničnom okruženju konkurentnosti koju donosi budućnost urbaniziranog svijeta", kazao je Izetbegović i istakao da su mala i srednja preduzeća kojima je sajam posvećen okosnica takvog razvoja.


Premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić naveo je da je GRAPOS-EXPO praznik za cijeli Kanton i jedan od zaštitnih znakova Gračanice i Kantona. Također, premije je istakao nekoliko komparativnih prednosti ovog kantona u odnosu na druga područja Bosne i Hercegovine, te akcentirao da je izvjesna saobraćajna blokada jedan od glavnih ograničavajućih faktora za još brži razvoj privrede.


„Kada pogledamo dosadašnje rezultate, kao i činjenicu da je Tuzlanski kanton regija sa najvećim brojem radnih mjesta u direktnoj proizvodnji, Kanton sa najvećim procentom pokrivenosti uvoza izvozom i brojne druge rezultate, svima je jasno koliki je to potencijal. Da bi taj potencijal bio u potpunosti realiziran mi smo nažalost limitirani značajnom saobraćajnom blokadom, a za rješavanje tog problema neophodni su nam podrška Vijeća ministara i Vlade Federacije. Y – krak, odnosno autoput koji bi Tuzlanski kanton povezao sa autoputom 5C na jednoj i Orašjem s druge strane, naš je, ali i put Bosne i Hercegovine ka Europi. Istovremeno dionica Orašje – Tuzla – Žepče u velikoj mjeri pokriva i dionicu trase autoputa koja bi povezala Beograd i Sarajevo, tako da Y krak ima višestruki značaj. Realizacijom ovog putnog pravca, deblokiralo bi se više od milion stanovnika ove regije sjeveroistočne Bosne i dao dodatni zamah daljem razvoju privrede" rekao je tokom otvaranja Sajma premijer Gutić.


Također Premijer je ukazao da su neki drugi sajmovi, koji ni izbliza nemaju ovakvu posjećenom i pažnju privrede, znatno bolje pozicionirani u federalnom i državnom budžetu.

„Prilika je ovo da danas iz Gračanice odu slike koje jasno ilustruju da se ovdje okuplja privreda, proizvodnja i poduzetništvo, pa se nadamo da će i to biti prepoznato i u budućnosti adekvatno podržano" rekao je premijer Gutić.


Direktor sajma Nedžad Nuhanović je kazao da i ove godine iz Gračanice šalju poruku da perspektiva i razvoj društva zavisi od sigurnosti privrednog razvoja, ali i da je Gračanica prava adresa za svaki vid saradnje.

„Želimo da budemo na fonu privrednog razvoja ovog dijela, ali i cijele države i regiona. Ovaj sajam bi trebao potaknuti brojne privrednike i ulagače da ulažu u Gračanicu, ali i cijelu BiH. Činjenica da su se Sajmu odazvale 324 kompanije, iz drvnog i metalskog sektora, turizma, obrta i građevinarstva, ali i drugih djelatnosti, govori da se Gračanica približava vodećem privrednom sajmu ovog dijela Evrope" rekao je Nuhanović.


U okviru Sajma danas je održana i panel diskusija na temu „Poslovno okruženje u funkciji razvoja poduzetništva i malih i srednjih preduzeća", koju je organiziralo Ministarstvo razvoja i poduzetništva Tuzlanskog kantona. Na diskusiji je učešće uzela u Vlada Tuzlanskog kantona, a premijer Gutić je istaknuo da će Vlada i dalje raditi na smanjenju regulatornih ograničenja kao i zagovaranju za smanjenje ili ukidanje parafiskalnih nameta na različitim nivoima vlasti koji opterećuju rad privrednika.


„Kada su u pitanju parafiskalni nameti imamo tri moguća smjera u kojima se moramo ubuduće kretati. Ukidanje onih parafiskalnih nameta koji mogu biti ukinuti. One koji ne mogu biti ukinuti treba smanjiti i svesti na, za privrednike prihvatljivu mjeru, a uporedo s tim moramo raditi na pojednostavljivanju procedura. Zašto bi privrednici plaćali pet različitih naloga na pet odvojenih priznanica i time se zamarali i gubili vrijeme, ako to možemo napraviti da oni plate jedan zbirni iznos, a da referenti i službenici taj iznos dalje raspodjele po njegovoj pripadnosti. Također moramo otvoriti pitanje uređenosti grunta i katastra, kao jednih od glavnih preduslova i poteškoća s kojima se privrednici i investitori susreću prilikom pokretanja ili proširivanja svog poslovnog obima", rekao je premijer Gutić.


Gračanica će u naredna tri dana biti centar poduzetništva u BiH. Ta sredina je uvijek bila prepoznata kao poduzetnička, a Sajam će osnažiti dobar glas i sigurno doprinijeti stvaranju pozitivnu poduzetničke klime.


DOKUMENTI
Nema dokumenata za ovu vijest.
FOTOGRAFIJE