PANEL DISKUSIJA „POSLOVNO OKRUŽENJE U FUNKCIJI RAZVOJA PODUZETNIŠTVA I MSP“
20.4.2017

PANEL DISKUSIJA „POSLOVNO OKRUŽENJE U FUNKCIJI RAZVOJA PODUZETNIŠTVA I MSP“

U okviru prvog dana 8. Međunarodnog sajma poduzetništva i obrta Grapos Expo Ministarstvo razvoja i poduzetništva Tuzlanskog kantona, UD BOMS EXPO d.o.o. i Općina Gračanica organizirali su panel diskusiju na temu „Poslovno okruženje u funkciji razvoja poduzetništva i MSP“.

Na panel diskusiji učešće su uzeli predstavnici Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Vijeća stranih investitora, EU ProLocal projekta, projekta „Lokalnog integrisanog razvoja“ UNDP-a, TRA Agencije za razvoj općine Tešanj te Nezavisnog biroa za razvoj iz Gradačca i LEDnet mreže.

Cilj panel diskusije bio je unapređenje dijaloga i razmjena iskustava između relevantnih aktera u oblasti poduzetništva i obrta, te definisanje smjernica za dalje aktivnosti na unapređenju poslovnog okruženja.

Nakon uvodnih prezentacija panelista, tokom diskusije istaknuta je potreba izrade efikasnijih zakonskih rješenja za poduzetnike, kao i smanjenja regulatornih ograničenja, ali i smanjenja ili ukidanja parafiskalnih nameta na različitim nivoima vlasti koji opterećuju rad privrednika. U tom kontekstu, istaknuto je, moguća su tri smjera djelovanja: ukidanje onih parafiskalnih nameta koji mogu biti ukinuti, one koji ne mogu biti ukinuti treba smanjiti i svesti na, za privrednike prihvatljivu mjeru, a uporedo s tim treba raditi na pojednostavljenju procedura. Istaknuta je i potreba uređenja oblasti  grunta i katastra te rada na otklanjanju drugih poteškoća s kojima se privrednici i investitori susreću prilikom pokretanja ili proširivanja svog poslovnog poduhvata. 

DOKUMENTI
Nema dokumenata za ovu vijest.
FOTOGRAFIJE