Održan okrugli sto na temu "Stanje i perspektive razvoja metalske struke na području Tuzlanskog kantona"
27.4.2017

Održan okrugli sto na temu "Stanje i perspektive razvoja metalske struke na području Tuzlanskog kantona"

„Stanje i perspektive razvoja metalske struke TK“ bila je tema okruglog stola koji je u Tuzli organizovan od strane Mješovite srednje mašinske škole, Ministarstva razvoja i poduzetništva Tuzlanskog kantona i Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporte Tuzlanskog kantona. Okruglom stolu je pored predstavnika organizatora, prisustvovao i veliki broj privrednika koji su iznijeli svoja zapažanja, te je iznesen opći utisak da domaća metalska industrija ima budućnost i šansu na ino tržištu. Domaća metalska industrija ima moć zapošljavanja velikog broja radnika, posjeduje izvoznu šansu ukoliko posluje prema međunarodnim standardima, a da je tako dokaz su brojna uspješna preduzeća metalske struke u Tuzlanskom kantonu.

Domaćin okruglog stola je bila Mješovita srednja mašinska škola Tuzla. „Osnovni cilj je da se Mašinska škola približi privrednim subjektima, da nam oni prenesu iskustva, daju savjete i kažu šta se dešava u mašinskom sektoru, treba li otvarati nova stručna zvanja i zanimanja“ istakao je direktor tuzlanske JU ”Mješovita srednja mašinska škola” Emir Teskeredžić.

Jedna od uspješnih firmi iz ovog sektora, koja upošljava 170 radnika, je i Tehnopetrol d.o.o. Tuzla. „Problem su kadrovi, zato smo danas tu da probamo razgovarati. Resorna ministarstva, obrazovne institucije, privredni sektor, javnost o tome treba razgovarati“ kazao je direktor firme Tehnopetrol d.o.o Tuzla Nedim Mujkić. Deceniju uspjeha bilježi ”Institut za zavarivanje” u Tuzli kao međunarodna firma koja prati metalsku industriju. „Stanje je bolje nego prethodnih godina, metalna industrija se razvija i ima svijetlu perspektivu, u kantonu i šire“ poručio je direktor Instituta za zavarivanje Tuzla Seid Zulić.

U raspravi se osnovnim nametnulo usklađivanje potreba za stručnom radnom snagom između obrazovnog i realnog sektora. U skladu s tim su bile i podteme okruglog stola ”Deficitarna zanimanja u mašinskoj struci” i ”Načini i mogućnosti motiviranja učenika za upis u mašinske tehničke i stručne škole”.

DOKUMENTI
Nema dokumenata za ovu vijest.
FOTOGRAFIJE