Održan treći seminar o postupcima i načinu certifikacije standarda EN ISO 3834
18.10.2017

Održan treći seminar o postupcima i načinu certifikacije standarda EN ISO 3834

U organizaciji Ministarstva razvoja i poduzetništa Tuzlanskog kantona i podršku Kantonalne privredne komore Tuzla u srijedu 18.10.2017. godine održan je treći po redu besplatan seminar na temu zahtjevi za zavarivanje metalnih materijala EN ISO 3834.

Prisutnima se u u uvodnom dijelu obraćanja obratila pomoćnica ministra za poduzetništvo i obrta gđa Nisveta Osmić prilikom čega su navedeni vidovi podrške Vlade TK preduzećima u Tuzlanskom kantonu a zatim i direktor Instituta za zavarivanje Tuzla gosp. Seid Zulić koji je govorio o važnosti i prednostima  uvođenja standarda zavarivanja metalnih materijala. Nakon uvodnih obraćanja predavač gosp. Namik Džibrić, internacionalni inženjer zavarivanja metalnih materijala-IWE iz Instituta za zavarivanje d.o.o. Tuzla je govorio o certifikaciji sistema upravljanja kvaliteta za standard EN ISO 3834 i  važnost uvođenja ovog standarda u preduzeća.

Primjenom navedenog certifikata u firmama doprinosi se podizanju kvaliteta poslovanja na veći nivo, povećanju efikasnosti i produktivnosti, jačanju sistema kontrole kvaliteta proizvoda i usluga, povećanju konkurentnosti firme na tržištu, efikasnijem nadzoru procesa i troškova poslovanja, lakšem i kvalitetnijem izvozu na strana tržišta. Krajnji cilj uvođenja standarda je postaviti nivo sistema kvaliteta, koji će minimizirati moguće izvore grešaka i zadovoljiti zadane kriterije kvaliteta. Implementacijom ISO 3834 preduzeća definišu jasnu organizaciju i odgovornost u oblasti zavarivanja, podižu nivo svesti i sposobnosti svojih zaposlenih čime se ispunjavaju preduslovi neophodni za opredeljenje poslovnih partnera za prihvatanje poslovne saradnje. Na seminaru su učešće uzeli predstavnici kompanija iz metaloprerađivačkog i građevinskog sektora sa područja Tuzlanskog kantona.

Takođe je prezentiran i primjer dobre prakse uvedenog standarda od strane gosp. Armisa Halilovića, internacionalnog inženjera zavarivanja iz kompanije ALFE MI d.o.o. Živinice, koja je uspješno implementirala navedeni standard kvaliteta.
DOKUMENTI
Nema dokumenata za ovu vijest.
FOTOGRAFIJE