Razmatrana Informacija o stanju u MSP sektoru i Nacrt Zakona o JPP
19.10.2017

Razmatrana Informacija o stanju u MSP sektoru i Nacrt Zakona o JPP

U Tuzli je u srijedu, 18. oktobra 2017. godine održana sjednica Ekonomsko-socijalnog vijeća Tuzlanskog kantona, na kojoj je ovom prilikom razmatrana Informacija o stanju u malim i srednjim preduzećima (MSP) za 2016. godinu sa prijedlogom smjernica rada za naredni period, koju je pripremilo Ministarstvo razvoja i poduzetništva Tuzlanskog kantona. Osnovni cilj izrade Informacije je upoznavanje Vlade Tuzlanskog kantona i svih zainteresovanih subjekata sa stanjem u sektoru malih i srednjih preduzeća te ukazivanje na trendove, probleme, kao i perspektive u ovom sektoru.

 

Ekonomsko-socijalno vijeće je podržalo pripremljenu informaciju, te je istaknut pozitivan iskorak po osnovu svih privrednih pokazatelja evidentiranih na Tuzlanskom kantonu u protekloj poslovnoj godini. Prema podacima Federalnog zavoda za programiranje razvoja, na Tuzlanskom kantonu je u 2016. godini zabilježen porast iznosa ostvarenog izvoza, porast iznosa prosječne neto plate, kao i porast broja poslovnih subjekata u odnosu na 2015. godinu za ukupno 714 preduzeća, odnosno 265 pravnih lica, 137 podružnica u sastavu pravnih lica te 312  fizičkih lica obrtnika.

Unatoč zabilježenom privrednom rastu Kantona, Vijeće je ipak ovom prilikom izrazilo rezervu prema ličnom standardu radnika, naročito kada je u pitanju visina ličnog dohotka zaposlenih u realnom sektoru. Kantonalni ministar razvoja i poduzetništva Osman Puškar je ovom prilikom razmotrio i podržao sugestije Vijeća po tom pitanju, te će u narednom periodu Ministarstvo razvoja i poduzetništva poduzeti aktivnosti koje bi trebale rezultirati konkretiziranju dogovorenih zaključaka sa sjednice Vijeća.

 

Ovom prilikom je razmatran i Nacrt Zakona o javno-privatnom partnerstvu (JPP) Tuzlanskog kantona, za koji je Javna rasprava trenutno u toku, a čiji je obrađivač Ministarstvo razvoja i poduzetništva Tuzlanskog kantona. Ekonomsko-socijalno vijeće je u cjelini podržalo koncept Zakona sa svim elementima, te će na narednoj sjednici dati i konkretne sugestije kako bi na taj način dali svoj doprinos na unapređenju Nacrta Zakona. Takođe je konstatovano da će se usvajanjem i implementacijom Zakona snažno poduprijeti novi investicioni zamah na Tuzlanskom kantonu, naročito kada je u pitanju sektor malih i srednjih preduzeća.

 

Prema mišljenju Vijeća, potezi Vlade Tuzlanskog kantona, po pitanju jačanja javno-privatnog partnerstva i uspostavljanja povoljnih kreditnih linija, daju očekivane pozitivne efekte, naročito u proizvodnom sektoru, te čine značajne mehanizme korporativnog upravljanja koji u konačnici imaju za cilj jačanje domaćih investicija na Tuzlanskom kantonu.

DOKUMENTI
Nema dokumenata za ovu vijest.
FOTOGRAFIJE