Energetski menadžeri iz Tuzlanskog kantona i Brodsko-posavske županije
2.3.2018

Energetski menadžeri iz Tuzlanskog kantona i Brodsko-posavske županije

Tuzlanski kanton i Brodsko-posavska županija dobili su 42 nova energetske menadžera. Energetski menadžer je lice koje prikuplja i analizira podatke o načinu korištenja energije, predlaže mjere koje doprinose racionalnoj upotrebi energije i prati sprovođenje mjera energijske efikasnosti.

Obuka za energetske menadžere realizovana je kroz 5 modula:

Modul 1. - Osnove energije i energetske efikasnosti;

Modul 2. - Mjere za povećanje energetske efikasnosti;

Modul 3. - Sistemsko upravljanje energijom (energetski menadžment);

Modul 4. -  Ekonomski efekti primjene mjera energetske efikasnosti;

Modul 5. - Komunikacija i pormocija sistema upravljanja energijom.

 

Nakon petodnevne obuke i praktičnog rada uz on- line mentorstvo, obuku su uspješno završila 42 polaznika i to 26 polaznika iz Tuzlanskog kantona i 16 polaznika iz Brodsko-posavske županije. Uvjerenja o završenoj obuci dodijeljena su u Tuzli i Slavonskom Brodu, a dodijelili su ih župan Brodsko-posavske županije Danijel Marušić i Jasminka Kurević ispred Ministarstva obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona.

Obuku su vodili iskusni predavači certificirani energetski savjetnici iz CRP-a i Zelene akcije, a obuka je realizovana u okviru prekograničnog projekta INTERREG IPA CBC, Inovativnim umom do pametnih škola – PAMETNE ŠKOLE, koji finansira Evropska Unija. Projekat realizuju Centar za razvoj i podršku (CRP) u partnerstvu sa:  Vladom Tuzlanskog kantona, Brodsko-posavskom županijom, udruženjem Zelena akcija iz Zagreba i Brodskim ekološkim društvom (BED) iz Slavonskog Broda.

DOKUMENTI
Nema dokumenata za ovu vijest.
FOTOGRAFIJE