Održana sjednica Savjeta za strane investitore Federacije BiH
29.3.2018

Održana sjednica Savjeta za strane investitore Federacije BiH

Stvaranje što povoljnijeg poslovnog ambijenta za strane investitore kroz olakšavanje uvjeta za registraciju kompanija koje žele ulagati u Bosnu i Hercegovinu, jedan je od ključnih zadataka i ciljeva koje podupire Savjet za strane investitore FBiH koji je u Sarajevu u srijedu, 28. marta 2018. godine, održao teću sjednicu kojoj su prisustvovali predstavnici Savjeta iz Vlade FBiH, kantonalnih vlada, Saveza općina i gradova FBiH, Privredne komore Federacije BiH, Vanjskotrgovinske komore BiH, Agencije za promociju stranih investicija u BiH i Vijeća stranih investitora u BiH. Kao predstavnici Vlade Tuzlanskog kantona, sjednici su prisustvovali ministar privrede u Vladi Tuzlanskog kantona Osman Puškar i pomoćnica ministra za razvoj Erna Kusturica.

Nakon što je usvojena informacija o aktivnostima ovog savjetodavnog tijela Vlade Federacije BiH u proteklom periodu, razmotrene su informacije članova Savjeta iz Vlade FBiH, kantonalnih vlada i Saveza općina i gradova FBiH o aktivnostima između dvije sjednice vezanim za promociju stranih ulaganja. Iste informacije prezentirali su i predstavnici Privredne komore Federacije BiH, Vanjskotrgovinke komore BiH, Agencije za promociju stranih investicija u BiH i Vijeća stranih investitora u BiH.

Jedna od najvažnijih konstatacija izrečena na današnjem skupu je da je urađeno dosta na pomaganju i podsticanju investiranja i unapređenju ukupnog poslovog ambijenta za investitore, te ostvarena dobra koordinacija i saradnja institucija federalnog, kantonalnog i lokalnog nivoa u oblasti investiranja, ali da je to nedovoljno za poboljšanje ukupne investicione klime. 

Istaknuta je i potreba intenziviranja aktivnosti na stvaranju povoljnijeg poslovnog okruženja kroz izmjenu zakonskih propisa kojima bi bilo olakšano otvaranje tržišta Federacije BiH, posebno kroz „one-stop shopove“ za registraciju kompanija u što kraćem periodu na jednom mjestu.

Također, naglašena je potreba što čvršćeg informacionog povezivanja svih subjekata u oblasti investiranja, te omogućavanje značajnijeg ulaganja naših ljudi iz dijaspore kroz transfer znanja i tehnologija iz zemalja u kojima žive.

DOKUMENTI
Nema dokumenata za ovu vijest.
FOTOGRAFIJE