Za nastavak projekta „Pametne škole“ 300 hiljada KM
3.5.2018

Za nastavak projekta „Pametne škole“ 300 hiljada KM

„Pametne škole", naziv je 3,2 miliona KM vrijednog INTERREG IPA projekta prekogranične saradnje Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Crne Gore. U 27 mjeseci, koliko se projekt planira provoditi, investirati će se u toplifikaciju i podizanje stepena energetske efikasnosti u sedam objekata osnovnih i srednjih škola od kojih je šest u našem kantonu. Dio posla već je završen i projekat je već uveliko u toku, a za dalju realizaciju Vlada TK obezbjedila je finasijska sredstva u vidu pozajmice u iznosu od 300 hiljada KM.

„Možemo reći da smo za uzvrat preko ovog prekograničnog projekta i ove organizacije koja uspješno sarađuje sa nama, dobili 3,2 miliona KM za razvojnu investiciju uređenja školskih objekata na teritoriji TK" kazao je ministar privrede TK Osman Puškar.
Danas je istaknuto da je ovo prvi prekogranični projekat koji Centar za razvoj i podršku realizuje zajedno sa Vladom TK. Jedan objekat je već završen, a riječ je o Mješovitoj srednjoj školi u Kladnju. Svečano otvaranje ovog objekta planirano je 14. maja. Tenderi za realizaciju radova na ostalim objektima otvoreni su do devetog maja.
„U ovoj godini ćemo renovirati još četiri škole i onda početkom sljedeće godine krećemo sa realizacijom i posljednje šeste škole. Projekat treba da se zavr
ši u augustu 2019. godine", ističe Alenka Savić, direktorica Centra za razvoj i podršku Tuzla.
Ministar Puškar danas je istako da je ovo ministarstvo raspoloženo za podršku projekata koji će dovesti do razvoja privrede TK, a ovaj projekat je izuzetno značajan jer će poboljšati školsku infrastrukturu, ali i kroz očit primjer educirati učenike o energetskoj efikasnosti.

DOKUMENTI
Nema dokumenata za ovu vijest.
FOTOGRAFIJE