Energetski efikasna prva „Pametna škola“ u Tuzlanskom kantonu
15.5.2018

Energetski efikasna prva „Pametna škola“ u Tuzlanskom kantonu

14. maja 2018. godine u Kladnju, svečano je otvorena obnovljena, energetski efikasna škola čija je obnova realizovana u okviru prekograničnog projekta „Inovativnim umom do pametnih škola“ ili skraćeno „PAMETNE ŠKOLE“. Radi se o Mješovitoj srednjoj školi „Musa Ćazim Ćatić“ Kladanj koja je ovim postala prva „Pametna škola“ u Tuzlanskom kantonu. Na objektu škole „Musa Ćazim Ćatić“, u proteklom periodu postavljena je termoizolacija na vanjske zidove, nova vanjska stolarija i novi krovni pokrivač – sendvič lim.  Ukupna vrijednost ovih radova je nešto iznad 300.000 KM.

Obnovljenu školu svečano je otvorio premijer Tuzlanskog kantona Jakub Suljkanović.

˝JU Mješovita srednja škola „Musa Ćazim Ćatić“ u Kladnju prva je od ukupno šest školskih objekata u Tuzlanskom kantonu u kojoj smo uspjeli završiti predviđene aktivnosti. S aspekta Vlade Tuzlanskog kantona sufinansiranje projekata iz međunarodnih fondova nas s jedne strane gura da brže i efikasnije uđemo u određene procese rekonstrukcije, obnove i izgradnje određenih infrastrukturnih projekata. Istovremeno, s druge strane, kroz sufinansiranje ovakvih projekata mi iz međunarodnih fondova možemo osigurati značajna finansijska sredstva koja bi smo morali izdvojiti iz naših državnih, regionalnih i lokalnih budžeta˝, rekao je premijer TK Jakub Suljkanović.

Koliko je obnova škole značajna za učenike, profesore i roditelje, istakao je direktor škole Muriz Halilović: „O važnosti energetske efikasnosti i ovog projekta bih mogao pričati danima. Najbolji pokazatelj uspješnog projekta su učenici koji su ove godine imali najmanji broj izostanaka zbog gripe, izuzetno tople prostorije škole, izvrsni i oduševljeni komentari zaposlenih koji u ovoj školi rade dugi niz godina i koji se sjećaju zimskih perioda kada je bilo nemoguće raditi“.

Nakon svečanog otvaranja obnovljene škole održan je okrugli sto na temu: „Efekti i potencijali energetske efikasnosti u javnom sektoru“. Na okruglom stolu učešće su uzeli: premijer Tuzlanskog kantona, predstavnici resornih ministarstava u Vladi TK, predstavnici Brodsko – posavske županije (RH), načelnik općine Kladanj, predstavnici općinskih službi, predstavnici javnih preduzeća u Kladnju, nevladine organizacije, predstavnici medija, članovi projektnog tima i menadžment škole.

Na skupu, između ostalog, učesnici su diskutovali o strateškom opredjeljenju Vlade TK u oblasti energetske efikasnosti, kao i o mogućnostima sufinansiranja ovakvih i sličnih projekata iz budžetskih sredstava. Sa ekonomskog aspekta energetska efikasnost je potencijal značajnog ekonomskog razvoja kantona. 

U narednom periodu Vlada Tuzlanskog kantona i Brodsko – posavska županija i dalje će intenzivno raditi u oblasti energetske efikasnosti sa akcentom na prekograničnu saradnju između dvije projektne regije.

Energetska obnova škole realizovana je u okviru implementacije 3,2 miliona KM vrijednog prekograničnog projekta. Projekat se finansira iz INTERREG IPA CBC programa prekogranične saradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014.-2020. Projekat implementiraju: Centra za razvoj i podršku (CRP) iz Tuzle, Vlada Tuzlanskog kantona, Brodsko-posavska županija, udruženja Zelena akcija iz Zagreba i Brodskog ekološkog društva – BED iz Slavonskog Broda.

Ako se želite bliže upoznati sa prvom “Pametnom školom” u TK, pogledajte letak OVDJE

DOKUMENTI
Nema dokumenata za ovu vijest.
FOTOGRAFIJE