Analiza utjecaja potpore javnog sektora razvoju poduzetništva
25.6.2018

Analiza utjecaja potpore javnog sektora razvoju poduzetništva

Premijer Tuzlanskog kantona Jakub Suljkanović i ministar trgovine, turizma i saobraćaja Mirsad Gluhić, danas su na Univerzitetu u Tuzli prisustvovali prezentaciji procjene utjecaja subvencija malim i srednjim poduzećima finansiranih iz budžeta Tuzlanskog kantona u periodu od 2011. do 2015. godine. Prezentacija je organizovana pod pokroviteljstvom rektorice Univerziteta u Tuzli prof.dr. Nermine Hadžigrahić, a u saradnji USAID Projekta podrške monitoringu i evaluaciji (MEASURE) i Ministarstva privrede Tuzlanskog kantona. 

Riječ je o jedinstvenoj analizi utjecaja potpore javnog sektora razvoju poduzetništva i malih i srednjih poduzeća u Bosni i Hercegovini, a pokrovitelj ovog pionirskog projekta u BiH je USAID.

- Činjenica da je USAID u ovom projektu kao partnera prepoznao Vladu Tuzlanskog kantona je pokazatelj da smo mi u Tuzlanskom kantonu svjesni važnosti razvoja naučno-istraživačkog rada koji je u funkciji kreiranja uspješnih javnih politika i razvoja privrede Tuzlanskog kantona. Upravo razvojem istraživačkih kapaciteta i stvaranjem preduslova za kvalitetan razvoj naučno-istraživačkog rada možemo doprinijeti uspostavi efikasnih sistema upravljanja razvojem kako bi vizija Tuzlanskog kantona navedena u Strategijom razvoja Tuzlanskog kantona 2016.–2020. postala naša svakodnevnica, rekao je premijer Suljkanović. 

Od današnje prezentacije se očekuje da podstakne razmjenu mišljenja i omogući direktniju komunikaciju između Vlade Tuzlanskog kantona i naučnih radnika koji se bave istraživanjima u ovoj oblasti, kako bi dobiveni rezultati imali što veću primjenu, a sve kako bi se maksimalno unaprijedili benefiti od primanja subvencija i kako bi se definisale preporuke za povećanje utjecaja budućih programa subvencija. 

Današnjoj prezentaciji prisustvovali su i predstavnici misije USAID-a u Bosni i Hercegovini. 

- Ovakve analize sigurno će nam pomoći i biti smjernica u kojim pravcima i na koje načine u budućnosti možemo usmjeravati naše poticajne mjere, a sve kako bi smo ostvarili što kvalitetnije rezultate, rekao je Suljkanović te dodao da je Vlada i do sada radila analize utjecaja i efekata svojih poticajnih mjera, ali su te analize podložne subjektivnim ocjenama, obzirom da ista institucija koja daje poticaje i analizira njihovu učinkovitost. 

- Analize koje se baziraju na naučnom pristupu i prema metodologiji naučnog istraživanja, a uz to koje se provode od strane nezavisnih institucija su u prilici mnogo objektivnije sagledati ovu tematiku, a samim time i dati objektivniju ocjenu, zaključio je premijer Suljkanović.

DOKUMENTI
Nema dokumenata za ovu vijest.
FOTOGRAFIJE