Kineska korporacija predstavila svoje potencijale
26.7.2018

Kineska korporacija predstavila svoje potencijale

U okviru šire posjete Bosni i Hercegovini, Kineska državna građevinska korporacija (China State Construction Engineering Corporation - CSCEC) danas je premijeru TK Jakubu Suljkanoviću i delegaciji Vlade Tuzlanskog kantona prezentirala poslovni profil ove korporacije i potencijale kojima raspolažu.

Riječ je o najvećoj investicijsko-građevinskoj korporaciji iz Kine koja projekte realizira širom svijeta, te su danas izrazili želju i mogućnost za realizaciju građevinskih projekata i u Bosni i Hercegovini. Prije svega to se odnosi na građevinske projekta u oblasti cestogradnje, mostogradnje, tunela, visokogradnje, izgradnje brana i drugih infrastrukturnih projekata.

„CSCEC je najveće konstrukcijski i investicijsko preduzeće u svijetu sa godišnjim prometom koji dostiže 158 milijardi američkih dolara, a nova vrijednost ugovora u 2017. godini iznosi 368 milijardi dolara, što je CSCEC rangiralo na 23 mjesto prema „Fortune Global 500", kazao je zamjenik predsjednika za prekomorske operacije Tang Hao.

Premijer Suljkanović i ministri u Vladi Tuzlanskog kantona su se zahvalili gostima na iskazanom interesu i dolasku u Bosnu i Hercegovinu i Tuzlanski kanton, te im prezentirali potencijale i projekte kojima naš kanton raspolaže, a koji se mogu ponuditi stranim investitorima. Neki od njih su projekti koje je Vlada usvojila prije nekoliko dana, a koji će biti sastavni dio kataloga projekata za javno privatna partnerstva.

„Vlada je danas izrazila spremnost za dalju saradnju sa ovom korporacijom. Kao atraktivne projekte prezentirali smo širenje i rekonstrukciju Međunarodnog aerodroma Tuzla, posebno u pogledu kargo saobraćaja, mogućnosti cestogradnje, te tri projekta iz oblasti zdravstva koja su kandidirana po modelu javno – privatnog partnerstva", rekao je danas premijer Suljkanović.

Kinesku delegaciju danas su činili potpredsjednik Korporacije za prekomorske operacije Tang Hao, generalni menadžer u odjeljenju za marketing prekomorskih operacija Peng Shihong, generalni menadžer u tehničkom odjeljenju za prekomorske operacije Lou Yusai, zamjenik generalnog menadžera za za marketing prekomorskih operacija Qin Guomin, direktor pakistanskog predstavništva Javed Sadiq, pomoćnik podpredsjednika Liu Yanrning, tehnički savjetnik Usman Riaz i savjetnik za bosanskohercegovačko tržište Almir Redžić. U ime Vlade osim premijera Suljkanovića, današnjoj prezentaciji su prisustvovali ministar trgovine, turizma i saobraćaja Mirsad Gluhić, ministr obrazovanja i nauke Zlatan Muratović, pomoćnica ministra privrede Erna Kusturica, direktor Direkcije regionalnih cesta TK Agan Delibajrić, te poslanik u Skupštini Tuzlanskog kantona Izet Jajičević.

DOKUMENTI
Nema dokumenata za ovu vijest.
FOTOGRAFIJE