Održan prvi seminar o postupcima i načinu certifikacije standarda EN ISO 9001:2015
12.9.2018

Održan prvi seminar o postupcima i načinu certifikacije standarda EN ISO 9001:2015

U organizaciji Ministarstva privrede Tuzlanskog kantona i uz podršku Kantonalne privredne komore Tuzla u utorak 11.09.2018. godine održan je prvi po redu besplatan seminar na temu upravljanja standardom kvaliteta EN ISO 9001:2015.

U uvodnom dijelu seminara prisutne je pozdravila pomoćnik ministra za poduzetništvo i obrt Nisveta Osmić koja je govorila o podrškama  koje Ministarstvo pruža za uvođenje ISO standarda te o održanim seminarima za predstavnike malih i srednjih preduzeća i obrta.Također je istakla da sistem upravljanja kvalitetom u preduzeću podiže nivo poslovanja na jedan viši nivo, da povećava produktivnost, efikasnost, konkurentnost, a samim time utiče i na zapošljavanje.

Nakon uvodnih obraćanja predavač gđa. Alisa Salković, izvršna direktorica Sicon Sas d.o.o. Tuzla je govorila o certifikaciji sistema upravljanja kvalitetom za standard EN ISO 9001:2015 i  novinama u odnosu na standard 9001:2008. Primjenom navedenog certifikata u firmama doprinosi se ostvarenju ciljeva poslovanja, poboljšanju zadovoljstva i povjerenja kupaca, boljem kvalitetu proizvoda/usluge, bolje radne učinkovitosti, smanjenom broju grešaka, nižim troškovima, preciznijim isporukama. Na seminaru je učešće uzelo 18 predstavnika malih i srednjih preduzeća i obrta, Općine Živinice, Gračanica, Sapna,  Kalesija, Grada Tuzla i Kantonalne privredne komore Tuzla.

Takođe je prezentiran i primjer dobre prakse kompanije Sicon Sas d.o.o. Tuzla koja je uspješno implementirala navedeni standard i pokazala puno bolje rezultate nakon primjene uvedenog standarda kvaliteta.

Ministarstvo privrede će i u narednom periodu nastaviti sa realizacijom besplatnih seminara namijenjenih malim i srednjim preduzećima i obrtima za uvođenje standarda kvaliteta po ISO standardima te se nadamo da će se odazvati pozivu i uzeti učešće i prisustvovati istim.

  

DOKUMENTI
Nema dokumenata za ovu vijest.
FOTOGRAFIJE