Prezentovani rezultati postinvesticijske podrške investitorima u BiH
12.9.2018

Prezentovani rezultati postinvesticijske podrške investitorima u BiH

U cilju predstavljanja postinvesticijske podrške investitorima Agencije za unapređenje stranih investicija (FIPA) u Bosni Hercegovini i partnera iz Saradničke mreže za 2017-2018. godinu, u Sarajevu je u Parlamentarnoj Skupštini BiH održana prezentacija „FIPA Aftercare Programa“, kojoj su prisustvovali i predstavnici Ministarstva privrede Tuzlanskog kantona, ministar Osman Puškar i pomoćnica ministra Erna Kusturica, te tom prilikom predstavili i aktivnosti koje se odnose na postinvesticijsku podršku na Tuzlanskom kantonu.

Predstavnici Agencije za unapređenje stranih investicija u Bosni Hercegovini i partneri iz Saradničke mreže prošle godine posjetili su 50 investitora koji su do sada u BiH investirali 936,5 miliona KM i zaposlili 5.457 radnika, od kojih je više od 4.000 novozaposlenih. Istaknuto je to danas u Sarajevu tokom prezentacije Izvještaja o postinvesticijskim aktivnostima FIPA-e, kada je rečeno i da je više od 78 posto investitora izrazilo zainteresiranost za unapređenje poslovanja, a više od 84 posto planira povećanje zaposlenosti u naredne tri godine i otvaranje novih gotovo 2.000 radnih mjesta.

Saradnička mreža za postinvesticijsku podršku, čija je članica i Ministarstvo privrede Tuzlanskog kantona, uspostavljena je 2013. godine i od tada je organizirana posjeta za 400 firmi kada je identificirano 900 otvornih pitanja od kojih je 20 posto riješeno, a 35 je u postupku rješavanja, dok su problemi iz različitog dijapazona od administrativnih problema do prava i obaveza.

Ministar privrede Tuzlanskog kantona Osman Puškar je ovom prilikom pozitivnim ocijenio uspostavljanje ove mreže, dodajući da je u Tuzlanskom kantonu u protekloj i tekućoj godini finaliziran projekat unapređenja regulatornog okvira za javno-privatno partnerstvo, koji može doprinijeti investicijskom zamahu u narednom periodu sa preko 300 miliona KM.

Tokom prezentacije je doneseno nekoliko zaključaka od kojih je ključan taj da je u BiH potreban angažman svih institucija i vlada kako bi privukli investitore da dolaze, investiraju i reinvestiraju u BiH, budući da ukoliko investitor naiđe na prepreke i tom prilikom ne dobiva adekvatnu pomoć i podršku, on odustaje od poslova, što značajno ometa proces investiranja.

DOKUMENTI
Nema dokumenata za ovu vijest.
FOTOGRAFIJE