Bespovratna sredstva za pokretanje biznisa - prilika za mlade poduzetnike u BiH
14.9.2018

Bespovratna sredstva za pokretanje biznisa - prilika za mlade poduzetnike u BiH

Ministarstvo privrede Tuzlanskog kantona obavještava sve mlade poduzetnike u BiH da će Fondacija Mozaik u saradnji sa Švedskom razvojnom agencijom u BiH (SIDA) omogućiti dobijanje od 500 do 2.000 KM ekspresnih i bespovratnih sredstava za pokretanje mikrobiznisa. Ukupni fond za raspodjelu sredstava iznosi 30.000 KM. Preduslovi da bi mladi ljudi postali vlastiti šef ili šefica u ovom slučaju nisu komplikovani. Mladim ljudima se smatraju svi između 18 i 35 godina, a potrebno je da registruju novi biznis unutar tri mjeseca od dobijanja novca, kao i da sjedište biznisa bude na teritoriji BiH.

 
Biznisi mogu biti registrovani kao komercijalno poljoprivredno gazdinstvo, samostalno preduzetništvo (RS) ili obrt (FBiH), a bitno je da upošljavaju minimalno jednu osobu. S obzirom da se radi o biznisima koje podržava Fondacija Mozaik, podrazumijeva se da oni moraju biti korisni i za širu društvenu zajednicu i imati određeni impakt (više informacija o ovom kriteriju u samoj prijavi). Link za prijavu: https://www.lonac.pro/micro-business-details/0


Nakon prijave, mentorski tim Mozaika će pomoći mladima u daljem razvijanju prijave - pogotovo u razvijanju mini finansijskog plana jer je jako bitno da ideja bude finansijski održiva.

Rok za prijavu je 10.10.2018. godine (do 14 sati), isključivo kroz LONAC.pro!

Odluku o biznisima koji će dobiti grant ne donose Mozaik, SIDA niti komisije eksperata nego svi zainteresovani građani i građanke. Oni će svojim glasom tj. lajkom pomoći da se izaberu najbolji kandidati i kandidatkinje, a oni sa najvećim brojem glasova će i dobiti bespovratna sredstva. Glasati se može od 7. do 13.11.2018. godine (do 14 sati), a svaki mikrobiznis mora skupiti minimalno 50 glasova.


 Ovo je dobra prilika mladima za pokretanje biznisa, koja im može otvoriti vrata i za druge programe SIDE, a samim time i i za veća sredstva (npr. Challenge to Change tj. C2C projekat).


Kroz mikrograntove i rad s Mozaikom i agencijom SIDA u BiH žele se ohrabriti mladi tokom njihovih najtežih prvih koraka u pokretanju biznisa te se očekuje da će ovakav inovativni pristup dodjele sredstava u kojem zajednica ima veliku ulogu kroz glasanje uskoro postati primjer rada i u regiji.

 

DOKUMENTI
Nema dokumenata za ovu vijest.
FOTOGRAFIJE