Poziv na drugi seminar o postupcima i načinu uvođenja certifikacije po međunarodnim standardima u 2018. godini
25.10.2018

Poziv na drugi seminar o postupcima i načinu uvođenja certifikacije po međunarodnim standardima u 2018. godini

S ciljem jačanja internih upravljačkih kapaciteta u malim i srednjim preduzećima i obrtima, Ministarstvo privrede Tuzlanskog kantona uz podršku Kantonalne privredne komore Tuzla organizuje besplatan seminar/predavanje o postupcima i načinu uvođenja EN ISO 14001:2015 - Sistem okolinskog upravljanja i Postupak dobijanja okolinskih dozvola.

Opći cilj ovog međunarodnog standarda je poticanje zaštite okoliša i sprječavanje onečišćenja u skladu s društveno-ekonomskim uslovima. Namjena standarda koji se odnose na upravljanje okolišem je da preduzećima pruže osnove efikasnog sistema za upravljanje okolišem (EMS) koje se mogu povezati s drugim zahtjevima upravljanja okolišem te pomoći da ostvare svoje okolinske i ekonomske ciljeve.

Uvođenje certifikacija po međunarodnim standardima omogućava podizanje kvaliteta poslovanja na veći nivo, povećanje efikasnosti i produktivnosti, jačanje sistema kontrole kvaliteta proizvoda i usluga, povećanje konkurentnosti firme na tržištu, omogućavanje efikasnijeg nadzora procesa i troškova poslovanja, stvaranje sklada uređenosti u odnosima unutar organizacije, omogućavanje lakšeg i kvalitetnijeg izvoza na strana tržišta, te upravljanje okolišem na kvalitetniji način kao bitnim elementom u razvoju okruženja.

Seminar na temu EN ISO 14001:2015 - Sistem okolinskog upravljanja i Postupak dobijanja okolinskih dozvola će se održavati u četvrtak 01.11.2018. godine u prostorijama Kantonalne privredne komore Tuzla Trg slobode bb, Tuzla u vremenu od 12,00 do 14,00 sati. Temu će izlagati Nermin Alić, lead auditor TQM doo Lukavac i Instituta za kvalitet, standardizaciju i ekologiju, a pored predavača, učesnici seminara će biti i predstavnici preduzeća koji će prezentirati prednosti uvedene certifikacije po navedenom standardu, kao primjer dobre prakse i koristi koje se ostvaruju certificiranjem.

Pozivamo sva mala i srednja preduzeća i obrte / privredne subjekte sa područja Tuzlanskog kantona, predstavnike nadležnih općinskih službi, kao i predstavnike Kantonalne privredne komore i Obrtničke komore koji su zainteresovani da prisustvuju  seminaru, da svoje učešće potvrde na e-mail Ministarstva privrede Tuzlanskog kantona: mp@tk.kim.ba i na tel/fax. 035 369-327, 035 369-357, najkasnije dva dana prije datuma održavanja seminara. Dnevni red seminara će biti naknadno dostavljen prijavljenim učesnicima.

 

DOKUMENTI
Nema dokumenata za ovu vijest.
FOTOGRAFIJE