Održan drugi seminar o postupcima i načinu certifikacije standarda EN ISO 14001:2015 i postupku ishodovanja okolinskih dozvola
1.11.2018

Održan drugi seminar o postupcima i načinu certifikacije standarda EN ISO 14001:2015 i postupku ishodovanja okolinskih dozvola

U organizaciji Ministarstva privrede Tuzlanskog kantona i uz podršku Kantonalne privredne komore Tuzla u četvrtak 01.11.2018. godine održan je drugi po redu besplatan seminar na temu „Sistem upravljanja oklišem“ - EN ISO 14001:2015 i postupak dobijanja okolinskih dozvola.

U uvodnom dijelu seminara prisutne je pozdravila predstavnica Ministarstva privrede koja je govorila o podrškama koje Ministarstvo pruža za uvođenje ISO standarda te o održanim seminarima za predstavnike malih i srednjih preduzeća i obrta. Također je govorila o pozitivnom doprinosu održavanog sistema upravljanja okolišem na ostvarenje ciljeva poslovanja poboljšavajući sveukupne rezultate počevši od bolje kvalitete proizvoda i usluge, bolje radne učinkovitosti, nižih troškova, bržih odgovora na tržišne mogućnosti.

Nakon uvodnog obraćanja predavač gosp. Nermin Alić, interni auditor TQM d.o.o. Lukavac je govorio o certifikaciji sistema upravljanja okolišem za standard EN ISO 14001:2015 i  novinama u navedenom standardu. Primjenom navedenog certifikata u firmama doprinosi se poboljšanju zadovoljstva i povjerenja kupaca, boljem kvalitetu i  radnoj učinkovitosti, smanjenom broju grešaka, preciznijim isporukama. Na seminaru je učešće uzelo 17 predstavnika malih i srednjih preduzeća, obrta, komora, javnih preduzeća i ustanova te nadležnih općinskih službi.

Takođe je prezentiran i primjer dobre prakse kompanije TQM d.o.o. Lukavac koja je uspješno implementirala navedeni standard i pokazala puno bolje rezultate nakon primjene uvedenog standarda kvaliteta te je detaljno pojašnjen i postupak za dobijanje okolinskih dozvola.

Ministarstvo privrede će i u narednom periodu nastaviti sa realizacijom besplatnih seminara namijenjenih malim i srednjim preduzećima i obrtima za uvođenje standarda kvaliteta po ISO standardima te se nadamo da će se odazvati pozivu obzirom da je i na ovom seminaru pokazano veliko interesovanje od strane učesnika.

DOKUMENTI
Nema dokumenata za ovu vijest.
FOTOGRAFIJE