Najvažniji događaj okupljanja industrije i proizvođača: Prva međunarodna sedmica inženjerstva u BiH i Tuzli
27.11.2018

Najvažniji događaj okupljanja industrije i proizvođača: Prva međunarodna sedmica inženjerstva u BiH i Tuzli

Ministarstvo privrede Tuzlanskog kantona kao jedan od partnera prve međunarodne BH Sedmice inžinjerstva učestvovalo je na današnjoj konferenciji za medije.
Sedmica inžinjerstva doprinijet će snažnijoj i kvalitetnijoj zajednici inžinjera i stručnjaka u BiH, boljoj povezanosti sa industrijom iz regije i Evrope, ali i napraviti novi brend pod nazivom "BH ENGINEERING WEEK". Nakon Sarajeva i Banja Luke danas je događaj najavljen u Tuzli.

"Cilj nam je da umrežimo sve zainteresovane oko razvoja. Kada govorimo o razvoju mislimo na sve što se događa u industriji 4.0, robotici, pametnim gradovima i start up-ovima." rekao je Zlatko Berbić, direktor projekta BH Engineering Week.
Tuzla će od 28. do 30 novembra biti mjesto umrežavanja privrede, stručne i akademske zajednice, predstavljanjem uspješnih i edukacijom novih stručnjaka na Prvoj međunarodnoj sedmici inženjerstva BIH. BH sedmica inženjerstva obuhvatit će predavanja eminentnih svjetskih i domaćih stručnjaka, panel diskusije, sajam inžinjerskih rješenja, studije slučaja "Made in BiH", radionice, sesije te ostale sadržaje.
"Ovom sedmicom povezujemo organizacije i predstavljamo inženjerstvo kao vrlo bitnu stvar u jačanju privrede u BiH, tu je plasiranje novih proizvoda i novih usluga na strano tržište a najvažnije približavanje profesionalnosti same struke sa Europskom unijom." istakao je Edhem Čustović, predsjednik organizacionog odbora BH Engineering Week-a.
Bosnu i Hercegovinu kao pogodno tlo za razvoj pametnih telekomunikacija smatra i jedan od istaknutih govorika na sedmici BH inženjerstva Tibor Cara koji se okupljenim medijima obratio na današnjoj press konferenciji. Cara je CAO kompanije GeoWan koja je Australiji javni pružatelj telekomunikacijskih usluga, a radi na razvoju pametnih gradova i cjelokupne IT industrije od koje svaki građanin i građanka Australije može imati koristi.
"Ministarstvo privrede prepoznalo je kvalitet i značaj jednog ovakvog događaja, te je bila izuzetna čast i zadovoljstvo što nam je ponuđena ovakva jedna saradnja, a izuzetno smo sretni što su Tuzla i Tuzlanski kanton prepoznati kao centar jednog ovakvog događaja." istakla je Erna Kusturica, pomoćnica ministra za razvoj u Ministarstvu privrede Tuzlanskog kantona.

Realizacija I SIBH/BHEW na partnerskom nivou provodi se u programskom, izlagačkom i promotivnom segmentu i obuhvata intenzivnu suradnju svih nivoa vlasti države BiH (Vijeće ministara BiH, entiteti, kantoni, gradovi), privrednih komora, Udruženja poslodavaca, svih udruženja inženjerskih struka, stručne i akademske zajednice, medija, uz izvršnu produkciju Agencije Colosseum (www.madeinbih.org), Udruženja mašinskih inženjera u BiH, IEEE BiH, BH Futures Foundation i NGO Radio Kameleon.

DOKUMENTI
Nema dokumenata za ovu vijest.
FOTOGRAFIJE