Nova „Pametna škola“ u Tuzlanskom kantonu
7.12.2018

Nova „Pametna škola“ u Tuzlanskom kantonu

Jučer je svečano otvorena nova „Pametna škola" u Tuzlanskom kantonu, obnovljena, energetski efikasna JU Osnovna škola Sapna. U proteklom periodu na objektu škole je postavljena termoizolacija na vanjske zidove objekta, nova vanjska stolarija, termoizolacija na tavanu škole, zamijenjen je krovni pokrivač hodnika i fiskulturne sale sa postavljanom termoizolacijom, te novi toplovodni kotao na pelet. Ukupna vrijednost radova iznosi oko 120.000 KM.

Obnovljenu školu svečano je otvorio premijer Tuzlanskog kantona Jakub Suljkanović, koji je ovom prilikom rekao: „Osnovna škola Sapna treća je od ukupno 6 školskih objekata u Tuzlanskom kantonu u kojoj smo uspjeli završiti predviđene aktivnosti. Dva su aspekta korisnosti aplikacija na programe međunarodnih fondova. S aspekta Vlade Tuzlanskog kantona sufinansiranje projekata iz međunarodnih fondova nas s jedne strane gura da brže i efikasnije uđemo u određene procese rekonstrukcije, obnove i izgradnje određenih infrastrukturnih projekata. Istovremeno, s druge strane, kroz sufinansiranje ovakvih projekata mi iz međunarodnih fondova možemo osigurati značajna finansijska sredstva koja bi smo morali izdvojiti iz naših državnih, regionalnih i lokalnih budžeta".

Podsjećamo, energetska obnova škole realizovana je u okviru implementacije 3,2 miliona KM vrijednog prekograničnog projekta „Inovativnim umom do pametnih škola" ili skraćeno PAMETNE ŠKOLE. Projekat se finansira iz INTERREG IPA CBC programa prekogranične saradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014.-2020. Projekat sufinansira Vlada Tuzlanskog kantona, a implementiraju: Centra za razvoj i podršku (CRP) iz Tuzle, Vlada Tuzlanskog kantona, Brodsko-posavska županija, udruženja Zelena akcija iz Zagreba i Brodskog ekološkog društva - BED iz Slavonskog Broda.

DOKUMENTI
Nema dokumenata za ovu vijest.
FOTOGRAFIJE