Pripreme za Međunarodni sajam poduzetništva i obrta „Grapos Expo“ 2019
4.3.2019

Pripreme za Međunarodni sajam poduzetništva i obrta „Grapos Expo“ 2019

Kao i svake godine do sada, Vlada Tuzlanskog kantona će i ove godine biti partner u organizaciji jubilarnog, desetog po redu, Međunarodnog sajma poduzetništva i obrta „GRAPOS – EXPO", dogovoreno je na današnjem sastanku delegacije Vlade Tuzlanskog kantona, koju je predvodio premijer Jakub Suljkanović sa direktorom Sajma Nedžadom Nuhanovićem. Ipak tačan obim i način podrške danas nije mogao biti dogovoren obzirom da Budžet Kantona za 2019. godinu još uvijek nije donesen, a očekuje se i konstituisanje nove Vlade Tuzlanskog kantona.

„Grapos – Expo" je jedna od najvećih i najbolje organizovanih sajamskih aktivnosti u Bosni i Hercegovini i kao takav sigurno je da zaslužuje pažnju i podršku Vlade Tuzlanskog kantona. S tim u vezi, već je uvrštena u kalendar manifestacija od značaja za Tuzlanski kanton. Ipak, i pored činjenice da ovaj sajam uveliko zaslužuje podršku, nije korektno, u ime nekoga ko će u narednom periodu doći i činiti Kantonalnu vladu, davati čvrsta obećanja" rekao je premijer Suljkanović.
„Uzimajući u obzir da je cilj sajma GRAPOS EXPO ostvarivanje pozitivnog utjecaja na privredni razvoj i stvaranje pozitivne poduzetničke klime, te povećanje konkurentnosti privrednog sektora, kao i bolje međusobno povezivanje privrednih subjekata i poduzetničkih regija, možemo reći da se on u potpunosti poklapa sa strateškim opredjeljenjem Vlade Tuzlanskog kantona, te samim tim Vlada Tuzlanskog kantona trebala bi i ove godine stati iza ove poslovne manifestacije i biti njen pokrovitelj", riječi su ministra privrede Osmana Puškara.
Ovakvi poslovni susreti su jako značajni jer su u direktnoj vezi daljnjeg razvoja poduzetništva i obrta i unapređenja našeg društva u cjelini. Poduzetnici i obrtnici su motorna snaga razvoja i progresa, te kao takvi zaslužuju znatno veću pažnju i podršku društva u cjelini.
Direktor Nuhanović je članove Vlade upoznao da očekuje da i ovogodišnji, jubilarni, deseti po redu sajam „Grapos – Expo" okupi više od 300 učesnika iz zemalja okruženja i više grana industrije.
„Sajam u Gračanici je već postao regionalno prepoznatljiv i o tome svjedoči interes izlagača da dođu i svoje proizvode izlože u okviru sajamskog prostora, a Vlada i resorna ministarstva su već u značajnoj mjeri pomogla organizaciju sajma kroz organizaciju i planiranje raznih sajamskih aktivnosti, poput panel diskusija, okruglih stolova i sl." rekao je direktor Nuhanović, te najavio da će ovogodišnji sajamski novitet biti i organizacija Auto Show-a u okviru Sajma.
Također, ono što je značajno jeste i planirana konferencija na temu poduzetništva i mladih poduzetnika, a čiju je organizaciju podržao i Ured visokog predstavnika u BiH.
„Ovaj sajam je jedinstvena prilika za promociju turističkih potencijala našeg kantona, te samim tim i privlačenje potencijalnih investitora za ulaganje i razvoj tih potencijala. S tim u vezi, osim podrške koju će Sajmu pružiti Vlada Tuzlanskog kantona, i Turistička zajednica TK će podržati i predstaviti se tokom održavanja sajma Grapos - Expo", najavio je ministar trgovine, turizma i saobraćaja Mirsad Gluhić.
Direktor Nuhanović se zahvalio premijeru i Vladi u cjelini za podršku koju pružaju realizaciji ove sajamske manifestacije koja će ove godine biti održana na prostoru poslovne zone „Fering" u Gračanici od 16. do 19. aprila.
Osim premijera i ministara Gluhića i Puškara, današnjem sastanku prisustvovao je i ministar finansija Miralem Nuhanović.

 

DOKUMENTI
Nema dokumenata za ovu vijest.
FOTOGRAFIJE