Motivisanje poduzetničkog duha kod mladih
5.4.2019

Motivisanje poduzetničkog duha kod mladih

Razmjenom informacija između predstavnika privrednika, direktora osnovnih i srednjih škola, predstavnika dva tehnička fakulteta, ministarstava privrede i obrazovanja i nauke počela je kampanja promocije poduzetništva i obrta u obrazovnim institucijama Tuzlanskog kantona. Riječ je akciji kojom će tokom cijelog aprila učenici sa područja TK prilikom posjeta kompanijama imati priliku „iz prve ruke" saznati pojedinosti o pokretanju biznisa i poslovanja uz predstavljanje pozitivnih priča uspješnih poduzetnika i obrtnika.

Akciju je iniciralo Ministarstvo privrede Tuzlanskog kantona u saradnji sa partnerskim institucijama: Kantonalnom privrednom komorom Tuzla, Obrtničkom komorom Tuzlanskog kantona, Pedagoškim zavodom TK, Centrom za razvoj poduzetništva Tuzla, BIT Centrom Tuzla, Fondacijom Tuzlanske zajednice i Institutom za zavarivanje d.o.o. Tuzla. Povezivanjem privrede sa obrazovnim sektorom u smislu predavanja i posjete učenika pojedinim privrednicima želi se uticati na izbor mladih za deficitarna zanimanja, odnosno kadrove koji su potrebni na tržištu rada.


Promotivne aktivnosti su ujedno usmjerene na jačanje partnerskih odnosa između sektora obrazovanja i poduzetnika te promociju kulture poduzetništva kod učenika, a sve s ciljem jačanja poduzetničkog duha među mlađom populacijom i promjenom njihovog načina razmišljanja o pokretanju vlastitog biznisa. Ono na čemu će se insistirati, ističu iz resornog ministarstva, je da u pozadini pokretanja biznisa stoji isključivo ideja, volja i obrazovanje. U akciji učestvuje sedam srednjih i šest osnovnih škola te Elektrotehnički i Mašinski fakultet kao i 12 kompanija sa područja TK.

DOKUMENTI
Nema dokumenata za ovu vijest.
FOTOGRAFIJE