Održani školski časovi na teme poduzetništva i obrtništva u JU OŠ „Lukavac Grad“ u Lukavcu i Mašinskom fakultetu u Tuzli
11.4.2019

Održani školski časovi na teme poduzetništva i obrtništva u JU OŠ „Lukavac Grad“ u Lukavcu i Mašinskom fakultetu u Tuzli

Školski čas na temu „Promocija obrtničkih zanimanja“ održan je u srijedu, 10.04.2019. godine u JU OŠ „Lukavac Grad“ u Lukavcu. Školskom času su prisustvovali predstavnik Obrtničke komore Tuzlanskog kantona koji je tom prilikom predstavio aktivnosti i projekte koje sprovodi Komora, mogućnosti i korake registracije obrta, troškove poslovanja obrta te najtraženija obrtnička zanimanja na području Tuzlanskog kantona. Predstavnik Fondacije Tuzlanske zajednice najprije je predstavio učenicima projektne aktivnosti Fondacije u 2019. godini, a zatim je govorio o mogućnostima odabira obrtničkih zanimanja i apliciranja u cilju samozapošljavanja mladih osoba. Na kraju časa, predstavnica firme „Imel“ d.o.o. Lukavac dala je kratak osvrt na rad kompanije, a zatim razmjenila s učenicima  ideje o programiranju,  savremenim trendovima u IT sektoru te želji i istrajnosti budućih poduzetnika da se bave poslom koji vole.

Na Mašinskom fakultetu Univerziteta u Tuzli takođe je održan školski čas na temu „Volja, ideja i obrazovanje tajna je uspješnih poduzetnika“. Studente sva tri odsjeka Mašinskog fakulteta (energetsko mašinstvo, proizvodno mašinstvo i mehatronika) na početku časa predstavnica Ministarstva privrede je upoznala sa razlozima promocije poduzetništva i obrtništva u obrazovnim institucijama koje Ministarstvo provodi tokom aprila mjeseca te ih ukratko upoznala sa aktivnostima Ministarstva i razlozima ulaska u poduzetničku aktivnost i pokretanja vlastitog biznisa. Nakon toga, direktor Instituta za zavarivanje d.o.o. Tuzla ispričao je pozitivnu priču nastanka Instituta i postignutih rezultata u radu u posljednjih 10 godina pri čemu je posebno istakao potrebu praćenja tržišta rada što je dovelo do stvaranja prve akreditovane laboratorije po međunarodnim standardima. Školskom času prisustvovali su i predstavnici Pedagoškog zavoda TK i Centra za razvoj i podršku Tuzla koji su studentima, pored aktivnosti koje realizuju institucije ispred kojih dolaze, istakli potrebu da se nakon završenog fakulteta samo željom i istrajnošću te poduzetničkim duhom mogu postići željeni ciljevi.

Promocija poduzetništva i obrtništva se nastavlja u petak, 12.04.2019. godine kada će biti održan školski čas u Mješovitoj srednjoj školi Doboj Istok dok će učenici JU Druga osnovna škola Gračanica posjetiti preduzeće „Širbegović“ d.o.o. Gračanica.

DOKUMENTI
Nema dokumenata za ovu vijest.
FOTOGRAFIJE