Održan konsultativni sastanak o izradi teksta Prednacrta Zakona o unapređenju poduzetničke infrastrukture u Federaciji BiH
23.4.2019

Održan konsultativni sastanak o izradi teksta Prednacrta Zakona o unapređenju poduzetničke infrastrukture u Federaciji BiH

U utorak, 23.04.2019. godine sa početkom u 10,00 sati u Plavoj sali u Bosanskom kulturnom centru Tuzla, Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta u saradnji sa Ministarstvom privrede Tuzlanskog kantona i Kantonalnom privrednom komorom Tuzla organizovalo je kosultativni sastanak o izradi teksta Prednacrta Zakona o unapređenju poduzetničke infrastrukture u Federaciji BiH.

U uvodnom izlaganju prisutnima se ispred organizatora Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta obratio sekretar ministarstva gosp. Jozo Bejić koji je govorio o koracima i razlozima koji su predhodili donošenju odluke o pokretanju aktivnosti na izradi predmetnog zakona.

Potom se ispred Ministarstva privrede Tuzlanskog kantona obratio ministar gosp. Osman Puškar koji se zahvalio na inicijativi da se inicijalni sastanak održi u Tuzli te ovom prilikom istakao važnost izrade zakonskog okvira za subjekte poduzetničke infrastrukture. Također je govorio o aktivnostima Ministarstva na izradi kantonalnog Nacrta Zakona o poduzetničkoj infrastrukturi koji bi u konačnici trebao biti usaglašen sa federalnim Zakonom.

U radnom dijelu sastanka prof. dr. Bahrija Umihanić angažovan kao konsultant u ovom projektu,  detaljno je prezentirao sve korake u izradi Zakona te na osnovu studija, vodiča, razvojnih planova i ostale dokumentacione osnove predstavio saznanja do kojih je došao i dileme na koje je naišao tokom provođenja aktivnosti na prikupljanju informacija vezanih za poslovne zone i subjekte poduzetničke infrastrukture od definisanja do finansijskog aspekta. Tokom sastanka vođena je konstruktivna diskusija o subjektima poduzetničke infrastrukture posebno o poslovnim zonama. Učesnicima sastanka podijeljeni su upitnici o stavovima vezanim za poduzetničku infrastrukturu, a rezultati analize prikupljenih odgovora iz Upitnika trebali bi poslužiti u izradi kvalitetnijeg rješenja teksta Prednacrta Zakona o poduzetničkoj infrastrukturi.              

Sastanku je prisustvovao veliki broj predstavnika iz Ministarstava privrede, nadležnih općinskih službi sa područja Tuzlanskog i Posavskog kantona, kao i predstavnika ostalih subjekata poduzetničke infrastrukture.

Cilj sastanka je bio dobivanje povratnih informacija i stavova svih relevantnih aktera iz oblasti poduzetničke infrastrukture koji će se razmatrati prilikom izrade prednacrta Zakona čije bi usvajanje i primjena doprinijela uređenju predmetne oblasti, a time i razvoju privrede.

 

DOKUMENTI
Nema dokumenata za ovu vijest.
FOTOGRAFIJE