Školski čas u Osnovnoj školi Kalesija i posjeta učenika preduzeću TGS „Hamidović“ d.o.o. Kalesija
24.4.2019

Školski čas u Osnovnoj školi Kalesija i posjeta učenika preduzeću TGS „Hamidović“ d.o.o. Kalesija

Promocija poduzetništva i obrtništva u obrazovnim institucijama na području Tuzlanskog kantona koju organizuje Ministarstvo privrede Tuzlanskog kantona u saradnji sa partnerima nastavljena je održavanjem školskog časa u Osnovnoj školi u Kalesijii i organizovanom posjetom preduzeću „Hamidović“ sa sjedištem u Babajićima u Opštini Kalesija.

 

Školski čas na temu „Promocija obrtničkih zanimanja“ održan je u srijedu, 24.04.2019. godine u JU OŠ u Kalesiji kojem su prisustvovale predstavnice Ministarstva privrede Tuzlanskog kantona, a koje su osnovcima govorile o obrtničkim zanimanjima, pojmu poduzetništva te o stipendijama za deficitarna zanimanja sa federalnog i kantonalnog nivoa vlasti i mogućnostima dobijanja stipendije ukoliko se odluče za neko od zanimanja poput stolara, keramičara, zavarivača. Času je prisustvovao i vlasnik firme Hamidović gosp. Rasim Hamidović koji je ujedno i član Upravnog odbora Obrtničke komore TK-a koji je učenicima osmog razreda govorio je o obrtničkim zanimanjima i o pokretanju vlastitog biznisa.

 

Nakon održanog školskog časa, predstavnice Ministarstva privrede zajedno sa učenicama završnog razreda ekonomske struke JU Mješovite srednje škole Kalesija posjetili su preduzeće „Hamidović“ d.o.o. u Babajićima u Opštini Kalesija. Oko 15-tak učenica sa predmetnim profesoricama ove škole imalo je mogućnost upoznati se sa istorijom firme koja se bavi rezanjem drvene građe i proizvodnjom proizvoda od drveta. Pored toga, vlasnik firme učenice je upoznao sa procesima  proizvodnje proizvoda od drveta te potrebnim znanjima i vještinama za rad u ovoj kompaniji i omogućio im posjetu proizvodnom pogonu i prodajno-izložbenom objektu.

DOKUMENTI
Nema dokumenata za ovu vijest.
FOTOGRAFIJE