Studentima Elektrotehničkog fakulteta u Tuzli održan čas na temu „Volja, ideja i obrazovanje tajna je uspješnih poduzetnika“
25.4.2019

Studentima Elektrotehničkog fakulteta u Tuzli održan čas na temu „Volja, ideja i obrazovanje tajna je uspješnih poduzetnika“

Studenti Elektrotehničkog fakulteta u Tuzli su u srijedu, 24.04.2019. godine u Multimedijalnoj sali Gimanzije „Meša Selimović“ u Tuzli imali priliku prisustvovati času na temu „Volja, ideja i obrazovanje tajna je uspješnih poduzetnika“ koji je organizovalo Ministarstvo privrede Tuzlanskog kantona.

Nakon pozdravne riječi Nerdine Mehinović dekanese Elektrotehničkog fakulteta, na času je 30-tak studenata imali priliku od predstavnika Ministarstva dobiti osnovne informacije o projektu promocije poduzetništva i obrtništva u obrazovnim institucijama, kao i aktvnostima koje Ministarstvo realizuje s ciljem pokretanja poduzetničkog duha ne samo među studentima već i učenicima osnovnih i srednjih škola sa područja 10 općina/gradova.

Pored predstavnika Ministarstva, studentima su obratili i predstavnici kompanija „LEFTOR“ d.o.o. Tuzla i „DELING“ d.o.o. Tuzla koji već godinama imaju saradnju sa ovim fakultetom i čijim se studentima svake godine pruža mogućnost obavljanja prakse u navedenim kompanijama.

Nakon uvodnog dijela o počecima poslovanja kompanije Leftor, rukovoditelj marketinga i prodaje Vesna Glavaš-Hrustić istakla je potrebu da uspješan poduzetnik mora prepoznati ono što tržištu nedostaje i jednu takvu ideju uz dosta zalaganja i truda, ali i obrazovanja provesti u vlastiti biznis. Pri tome je ukazala studentima probleme s kojima se mogu suočiti u početnoj fazi poslovanja i navela da je jedan od načina prevazilaženja problema korištenje usluga koje pružaju poslovni inkubatori kao što je BIT Centar u Tuzli u kojem je svoje poslovanje započela i ova kompanija.

Nakon kratkog predstavljanja firme Deling od strane zamjenika direktora Muhameda Ramića i studentske prakse koju ova firma organizuje u saradnji sa Fakultetom elektrotehnike u Tuzli već duži niz godina, studente je najviše interesovalo što se tačno očekuje od studenata koji bi počeli raditi u ovoj i firmama slične djelatnosti te na koji način i u kojem obimu obrazovanje koje stiču tokom školovanja može doprinijeti njihov bržem zapošljavanju.

Jačanje saradnje između sektora obrazovanja i poduzetnika i promocija kulture poduzetništva se nastavlja u petak, 26.04.2019. godine posjetama učenika kompanijama u Srebreniku i Gradačcu.

DOKUMENTI
Nema dokumenata za ovu vijest.
FOTOGRAFIJE