Posjeta studenata Ekonomskog fakulteta u Tuzli Ministarstvu privrede
25.4.2019

Posjeta studenata Ekonomskog fakulteta u Tuzli Ministarstvu privrede

Studenti Ekonomskog fakulteta u Tuzli u pratnji profesora Dr.Sc. Zijad Džafić posjetili su u srijedu, 24.04.2019. godine Ministarstvo privrede Tuzlanskog kantona. Svrha posjete studenata i prof. Džafića jeste upoznati se sa aktivnostima koje Ministarstvo privrede provodi s ciljem unapređenja stanja i razvoja privrede u Tuzlanskom kantonu.

Predstavnici Ministarstva su studentima predstavili rad cijelog Ministarstva, a zatim ih upoznali detaljnije sa aktivnostima svakog Odjela. Pomoćnik ministra za industriju, energetiku i rudarstvo Rijad Bašić studentima je predstavio programske aktivnosti u oblasti industrije i rudarstva koje ovaj odjel provodi s ciljem pružanja podrške razvoju industrijske proizvodnje i unapređenju rada preduzeća u većinskom javnom vlasništvu. Ispred Odjela za razvoj pomoćnica ministra Erna Kusturica je upoznala studente sa intenziviranim aktivnostima Odjela na provođenju Zakona o javno-privatnom partnerstvu te predstavila Prvi Katalog potencijalnih projekata javno-privatnog partnerstva Tuzlanskog kantona 2018-2020 koji sadrži pregled od 44 potencijalna projekta. Pored toga, istaknuta je saradnja Vlade TK, Ministarstva i Centra za razvoj i podršku Tuzla u implementaciji projekta „Inovativnim umom do pametnih škola" u okviru Interreg IPA Programa prekogranične saradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014-2020. Ispred Odjela za poduzetništvo i razvoj studentima se obratila stručni savjetnik Neda Korić koja je predstavila podršku koju Ministarstvo privrede pruža subjektima male privrede i planirane programe poticaja za 2019. godinu. Tom prilikom, naglašena je potreba jačanja saradnje Ministarstva privrede sa obrazovnim institucijama naročito u pogledu programa koji se odnose na unapređenje poslovnog ambijenta i promocije poduzetništva i privrednih potencijala.

Nakon predstavljenih aktivnosti Ministarstva, studenti i prof. Džafić su imali priliku pogledati multimedijalni video „Privredni potencijali Tuzlanskog kantona“ koji sadrži kadrove privrednih potencijala kantona iz različitih oblasti industrije kao i uspješne primjere privrednih subjekata i subjekata poduzetničke infrastrukture.

Studenti i prof. Džafić su iskazali interesovanje o trenutnim, ali i planiranim aktivnostima Ministarstva u narednom periodu. Prof. Džafić je izrazio zahvalnost Ministasrtvu na prijemu i predstavnicima Ministarstva uručio časopis „Ekonomska revija“ koji se uređuje na Ekonomskom fakultetu te izrazio želju zajedno sa studentima da se u narednom periodu nastavi sa jačanjem saradnje sa obrazovnim institucijama.

DOKUMENTI
Nema dokumenata za ovu vijest.
FOTOGRAFIJE