Digitalne tehnologije u malim i srednjim preduzećima (MSP) u BiH
10.12.2019

 Digitalne tehnologije u malim i srednjim preduzećima (MSP) u BiH

Kantonalna privredna komora Tuzla u saradnji sa Ministarstvom privrede Tuzlanskog kantona, Udruženjem za razvoj NERDA i Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH upriličila je prezentaciju "Digitalne tehnologije u malim i srednjim preduzećima (MSP) u BiH". Prezentacija je organizovana u cilju otpočinjanja procesa uspostave platforme za digitalnu transformaciju za mala i srednja preduzeća u Tuzlanskom kantonu po uzoru na sličan model, tj. Centar za digitalnu transformaciju (https://cdt.org.rs/), koji je uspostavljen u Srbiji tokom 2018. godine od strane Privredne komore Srbije, takođe uz podršku GIZ-a. Pored prezentacije procesa uspostave Centra koju je izvršio Jürgen Kapennmann konsultant  GIZ-a, i iskustava iz prakse provođenja projekata digitalne transformacije u malim i srednjim preduzećima, prezentovane su i trenutne potrebe malih i srednjih preduzeća za podrškom u procesu digitalne transformacije dobijene istraživanjem.
"Zadovoljstvoje da smo organizovali jednu ovakvu prezentaciju i ugostili, pored privrednika i predstavnika GIZ-a, Nerde, Ministarstva privrede, i Jürgena Kapennmanna koji je konsultant  GIZ-a. Prezentirani su prvi rezultati istraživanja o potrebama preduzeća vezano za digitalnu transformaciju te identificirana područja za koja su privrednici iskazali najveći interes. Konsultant Kapennmann je prisutnim privrednicima pojasnio šta sve obuhvata proces digitalne transformacije, koje su njene mogućnosti za unaprjeđenje poslovanja svakog preduzeća, bez obzira na djelatnost kojom se bave, kao i nužnost provođenja ovog procesa koji je već sveprisutan u globalnom poslovanju da bi se sačuvao korak sa savremenim poslovnim tokovima.  Naši gosti na prezentaciji su dobili i informacije o Centru za digitalnu transformaciju koji je uspostavljen u sklopu Privredne komore Srbije a čiji je zadatak da pruži ekspertsku podršku preduzećima u Srbiji na njihovom putu u Industriju 4.0. S obzirom da je jedan od ciljeva projekta „Digitalizacija i inovacije u MSP u BiH“ koji implementira GIZ, uspostava Centra za digitalnu transformaciju u Tuzlanskom kantonu, u narednom periodu će se kroz pilot aktivnosti odabrati 10 firmi koje bi po metodologiji Centra za digitalnu transformaciju i ekspertsku pomoć, krenuti u identifikaciju mogućnosti za unaprjeđenje poslovanja i izradu strategija i identificiranje aktivnosti koje je nužno poduzeli  u tim firmama. Primarni cilj projekta „Inovacije i digitalizacija u malim i srednjim preduzećima u BiH“ je da obezbjedi podršku malim i srednjim preduzećima u BiH da unaprijede svoje inovacione kapacitete putem korištenja digitalnih tehnologija i unaprijediti raspoloživost odgovarajuće podrške za preduzeća u ovoj oblasti, te ojačati saradnju MSP sa donosiocima relevantnih politika, predstavnicima javnog sektora i naučno-istraživačkih institucija" izjavila je Edina Kurtić rukovodilac Sektora udruženja Kantonalne privredne komore Tuzla.

Imajući u vidu sve veću ulogu digitalne transformacije u privredi, kako na globalnom tako i na lokalnom nivou, a u cilju podizanja efikasnosti poslovanja preduzeća, raduje dobar odziv na prezentaciju privrednika koji su prepoznali značaj ovog događaja.

 

DOKUMENTI
Nema dokumenata za ovu vijest.
FOTOGRAFIJE